Instrukcja używania garnków rzymskich

Można powiedzieć, że odkąd zaczęłam pobierać lekcje w pracowni ceramicznej to garnki rzymskie jako ceramika użytkowa skradły moje kucharskie serce. Nie tylko ze względu na swój zgrabny wygląd podobny do brytfanki oraz delikatną strukturę glinianego naczynia, ale przede wszystkim dlatego, iż przy użyciu tych garnków mogę przyrządzać lekkostrawne i soczyste potrawy, zawierające wiele składników odżywczych.

 

Komu polecam garnki rzymskie?

Garnek rzymski polecam osobom, dla których ważne jest zdrowe gotowanie oraz tym, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż garnki te chronią potrawy przed przypaleniem czy wyschnięciem mięsa. W dzisiejszym artykule chciałabym skupić się na przedstawieniu 6 faktów o garnkach rzymskich jako ceramice użytkowej. Zaczynamy!

 

1.Namoczenie w wodzie garnka rzymskiego przed użyciem pozwala w trakcie gotowanie na wytworzenie się pary wodnej, co eliminuje konieczność używania tłuszczu oraz chroni potrawę przed wysuszeniem (więcej o namaczaniu garnków rzymskich w poprzednim artykule – link).

 

2. Do czyszczenia naczynia nigdy nie używaj żadnych detergentów – glina pochłonęłaby zapach detergentów, a następnie zapach ten zaburzyłby smak przygotowanej potrawy czy upieczonego ciasta.

 

3. Pamiętaj, aby za każdym razem namoczyć zarówno wnętrze garnka, jak i jego pokrywę od wewnątrz.

 

4. Proces namaczania chroni garnek przed pęknięciem – im dłuższy czas gotowania/pieczenia, tym dłużej powinniśmy namaczać garnek przed jego użyciem (do ok. 2h).

 

5. Garnek rzymski należy przechowywać w otwartym i przewiewnym miejscu – wyeliminuje to ryzyko wystąpienia pleśni.

 

6. UWAŻAJ z TEMPERATURĄ!

  • Jeśli zdecydujesz się na przyrządzanie dania w piekrarniku pamiętaj, aby wstawić go do jeszcze nie nagrzanego piekarnika – wkładamy naczynie z daniem i ustawiamy temperaturę.
  • Gotując na kuchence gazowej, należy postawić naczynie na metalowej płytce i stopniowo rozpalać gaz. Pamiętaj, że garnek rzymski to ceramika użytkowa, ale nie może mieć kontaktu z otwartym ogniem.
  • Nie zaleca się używania garnka na płytach grzewczych.

Jeśli musisz “podlać” potrawę wodą – użyj ciepłej. Szok termiczny mógłby doprowadzić do pęknięcia naczynia… Nie stawiaj gorącego naczynia bezpośrednio na blacie!

 

Decydując się na użytkowanie garnka rzymskiego jako ceramiki użytkowej, warto wydrukować te porady i zawiesić je w kuchni. Na pewno z początku użytkowanie garnka może być według Was “kłopotliwe”, ale z pewnością szybko docenicie jego walory. SMAK TO ZDROWIE!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s