Ceramika użytkowa: garnki rzymskie

Dobry kucharz zwraca uwagę nie tylko na ostateczny efekt przygotowanego dania, ale także bierze pod uwagę takie kwestie, jak wysoka jakość produktów wykorzystanych do przygotowania dania oraz dobranie garnków, które pozwolą osiągać pożądany smak i zachować składniki odżywcze. Sama od pewnego czasu mam szczęście korzystać z garnków rzymskich w kształcie podobnym do brytfanki, które znane są w historii kulinariów od wieków.

 

Sposób na smaczne i zdrowe danie

Jeśli chodzi o smak przygotowanej potrawy w garnku rzymskim, który przynależy do ceramiki użytkowej należy już w pierwszym zdaniu podkreślić jej soczystość. Dodatkowo garnek ten chroni potrawę przed przypaleniem, a tym samym pozwala na przygotowanie smacznych i lekkostrawnych dań. Co więcej:

  1. do gotowania nie potrzeba użycia tłuszczu – przygotowane dania są mniej kaloryczne;
  2. przyrządzone potrawy nie wysychają;
  3. przygotowana potrawa jest bogatsza w składniki odżywcze.

 

Użytkowanie garnka rzymskiego

Boki garnka są „porowate”, a tym samym przystosowane do wchłaniania wody. Przed pierwszym użyciem garnka, producenci zalecają namoczenie go przynajmniej przez 2 godziny, a przy kolejnych użyciach – około 15 minut przed gotowaniem potrawy. Wybierając garnek do swojej kuchni należy zwrócić uwagę na:

  • materiał – garnek powinien być zrobiony z wypalonej gliny;
  • garnek nie może być pokryty szkliwem – uniemożliwiłoby to cyrkulację powstającej pary wodnej.

 

To naczynie pozwoli Ci nawet upiec chleb czy ciasto

Osobiście jako amatorka kucharzenie nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez chociażby jednego garnka rzymskiego. Pozwala on mi na przygotowanie dań w piekarniku, ale także na płycie kuchennej. Garnki te wykorzystuję tak do przygotowania dań mięsnych, jak i wegetariańskich, pieczenia chleba, a także ciast, które smakują obłędnie. 🙂 A przy tym garnki te świetnie sprawdzają się jako ceramika użytkowa, jak i dekoracyjna.

UWAGA!

Garnki wchłaniają zapachy przygotowanych potraw, dlatego warto zaopatrzyć się w kilka sztuk lub zdecydować się na przygotowywaniu w garnku np. wyłącznie potraw mięsnych.

 

Koniecznie doczytaj do końca

Na rynku można spotkać się z garnkami o pojemności 2-6 l.. Wybór pojemności garnka zależy od tego, co chcemy w nim robić i dla jakiej ilości osób. Używając tych garnków należy pamiętać o tym, że jako ceramika użytkowa przedmioty te z upływem czasu zmieniają nieco swój kolor. A to wcale nie jest powodem do tego, aby go wyrzucać! Odpowiednia pielęgnacja garnka oraz zakup porządnego naczynia pozwoli na przygotowywanie smakowitych dań przez wiele, wiele lat… Smacznego!

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Ceramika użytkowa: garnki rzymskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s